李连杰 - my official artist profile -alivenotdead.com
Avatar
官方艺术家
李连杰
演员, 製片人, 武术,摔跤或拳击
8,340,571 查看| 820  更新

About 李连杰

Born in Beijing, Jet Li began studying wushu (the Chinese term for martial arts) at the age of 8. After three years of extensive training, Li won his first national championship for the Beijing Wushu Team. Jet Li was selected by the government to represent the country in over 45 countries by performing martial arts at various state functions. The most famous, in terms of history, was his 1974 performance at the Rose Garden of the White House for President Richard Nixon, after he had just reopened American diplomatic relations with China. For the next five years (1974-1979), he remained the All-Around National Wushu Champion of China.

Shortly after retiring from the sport at the age of 17, his film career kicked off with director Chang Hsin Yen and Shaolin Temple. Today his film credits include Lethal Weapon 4 opposite Mel Gibson, Romeo Must Die, The One, Kiss of the Dragon, Hero and The Warlords. He most recently wrapped photography on The Mummy 3: Tomb of the Dragon Emperor.

Li is a Red Cross ambassador and founded the One Foundation, a Chinese-based organization whose goal is to develop China's nascent philanthropy industry. One of the main program areas is to help young people cope with mental well-being and find a balance in life. | 李連杰出生於北京,8歲進入北京體育運動學校,從此走上習武之路。經過3年的專業訓練,他為北京武術隊贏得了全國比賽冠軍。之後入選" 中國武術表演訪問團" ,跑遍五大洲四十餘國,代表中國在全世界表演武術。值得紀念的是,1974年李連杰被當時剛剛與中國重新確立外交關係、時任總統的理查德·尼克鬆在美國白宮玫瑰園接見。接下來的5年中(1974-1979年),李連杰締造了空前紀錄,連續奪得全國全能武術金牌。

17歲時他被導演張鑫炎相中,演出電影《少林寺》,從此蜚聲海外,家喻戶曉。他的電影代表作包括與梅爾·吉布森合作的《致命武器4》,《致命羅密歐》,《宇宙追緝令》,《龍之吻》,《英雄》和《投名狀》。他即將上映的新片是電影《木乃伊3:Tomb of the Dragon Emperor》。

李連杰是中國紅十字會的"博愛大使",他還發起成立了在中國紅十字總會架構下獨立運作的慈善計劃和專案:"李連杰壹基金計劃"(壹基金),旨在向有心靈心理創傷和疾患的青少年提供各種形式的幫助;向在各種災難和突發事件中遭受創傷的人士提供盡可能的人道援助。 | 李连杰出生于北京,8岁进入北京体育运动学校,从此走上习武之路。 经过3年的专业训练,他为北京武术队赢得了全国比赛冠军。之后入选"中国武术表演访问团" ,跑遍五大洲四十余国,代表中国在全世界表演武术。值得纪念的是,1974年李连杰被当时刚刚与中国重新确立外交关系、时任总统的理查德 ·尼克松在美国白宫玫瑰园接见。接下来的5年中 (1974-1979年),李连杰缔造了空前纪录,连续夺得全国全能武术金牌。

17岁时他被导演张鑫炎相中,演出电影《少林寺》,从此蜚声海外,家喻户晓。他的电影代表作包括与梅尔 ·吉布森合作的《致命武器4》,《致命罗密欧》,《宇宙追缉令》,《龙之吻》,《英雄》和《投名状》。他即将上映的新片是电影《木乃伊 3:Tomb of the Dragon Emperor》。

李连杰是中国红十字会的"博爱大使 ",他还发起成立了在中国红十字总会架构下独立运作的慈善计划和专案:"李连杰壹基金计划 "(壹基金),旨在向有心灵心理创伤和疾患的青少年提供各种形式的帮助;向在各种灾难和突发事件中遭受创伤的人士提供尽可能的人道援助。 | 李 連杰(リー・リェンジエ、英語名:Jet Li、ジェット・リー 1963年4月26日‐)は、中国北京市出身のアクション俳優。

8歳から武術を学び、中国全国武術大会(演武の大会)において、5回連続で総合優勝を成し遂げるほどの武術の腕前で、その並外れた身体能力を活かして1982年に『少林寺』で映画デビュー(リー・リンチェイ名義)。1991年のツイ・ハーク監督作品『ワンス・アポン・ア・タイム・イン・チャイナ 天地黎明』の大ヒットでスターの座を確たるものにした。

ジェット・リーのアクションは、全体的に少林拳が中心で、補助的に太極拳と八卦掌の風格(身法の軸は少林拳のままである)を併用する事が多い。武器術は長拳的である。『ザ・ワン』では、柔と剛を象徴して、柔は八卦掌中心、剛は形意拳を中心に演じている。

映画の吹き替えでは池田秀一が最も多く、森田順平や横堀悦夫が吹き替える場合もある。 TV版は、横堀悦夫や楠大典が多くなってきている。

かなりのヘビースモーカーとの噂があるが、日本でのイベントではやんわりと否定していた。

ヴァイオレンス要素の濃い映画に出演することが多いがリー本人はコミカルな娯楽作品を好んでおり近年では娯楽作品の出演が増えている。

かなり熱心なチベット仏教徒としても知られ、共演者に数珠をプレゼントしたりしている。

経歴

1974年に、アメリカで武術交流会に参加し、ニクソン大統領(当時)に「大きくなったら、私のボディーガードになってくれ」と言われるが、「十億の中国国民を護らなくちゃいけないから…」とやんわりと拒否した。

1998年には『リーサル・ウェポン4』の出演によってハリウッドデビューを果たし、ハリウッド、ヨーロッパ、香港、中国と活躍の場を広め、世界的な俳優となった。

1999年に女優の利智(ニナ・リー)と再婚し、現在娘が2人いる。

2000年には アメリカ国籍を取得した。

2004年、スマトラ沖地震に巻き込まれるも軽傷で済み、家族は無事に避難した。

2006年、同年公開された映画『SPIRIT』を最後に武術映画から引退すると公言。この映画で、香港映画評論学会大奨の主演男優賞した。

2007年、4月19日に中国紅十字社と協力して壹基金を設立。

2008年、『投名状』で香港映画金像奨(香港アカデミー賞)の主演男優賞を受賞する。

4月には、ジャッキー・チェンとの初共演作『ドラゴン・キングダム』が公開される(日本では同年7月26日公開)。ジャッキー・チェンとの共演は15年前にも企画があったが実現しなかった。

また、5月12日に発生した四川大地震で、ボランティア活動に専念するため、年内の芸能活動はしないと宣言。

マトリックス・リローデッドのセラフ役のオファーを断ってザ・ワンへの出演を決めた。

主な出演作品

* 少林寺(1982年)
* 少林寺2(1983年)
* 阿羅漢(1986年)
* ファイナル・ファイター 鉄拳英雄(1988年) ※兼監督
* ドラゴンファイト(1989年)
* ハード・ブラッド(1990年)
* ワンス・アポン・ア・タイム・イン・チャイナ
      o 天地黎明(1991年)
      o 天地大乱(1992年)
      o 天地争覇(1993年)
      o 天地雄覇<ラスト・ヒーロー・イン・チャイナ/烈火風雲>(1993年)
      o &アメリカ 天地風雲(1997年)
* レジェンド・オブ・フラッシュ・ファイター 方世玉
      o 格闘飛龍(1992年)
      o 電光飛龍(1993年)
* スウォーズマン/女神伝説の章(1992年)
* カンフー・カルト・マスター 魔教教主(1993年)
* 新・少林寺伝説(1994年)
* フィスト・オブ・レジェンド 怒りの鉄拳(1994年)
* マスター・オブ・リアル・カンフー 大地無限(1994年)
* ターゲット・ブルー(1994年)
* ハイリスク(1995年)
* D&D 完全黙秘 (1995年)
* ブラック・マスク (1996年)
* 冒険王(1997年)
* ヒットマン(1998年)
* リーサル・ウェポン4 Lethal Weapon 4 (1998年)
* ロミオ・マスト・ダイ Romeo Must Die (2000年)
* キス・オブ・ザ・ドラゴン Kiss of the Dragon (2001年)
* ザ・ワン The One (2001年)
* HERO(2002年)
* ブラック・ダイヤモンド Cradle 2 the Grave (2003年)
* ダニー・ザ・ドッグ Danny the Dog (2005年)
* SPIRIT(2006年)
* ローグ アサシン War (2007年)
* 投名状(2007年)
* ドラゴン・キングダム The Forbidden Kingdom (2008年)
* ハムナプトラ3 The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (2008年)
* 白雪公主与七武士(原題)(2008年)

FROM WIKIPEDIA

Interesting facts about 李连杰

Languages Spoken English,Mandarin
Location Shanghai, China
Gender Male
English Name Jet Li
Traditional Chinese Name 李連杰
Simplified Chinese Name 李连杰
Member Since March 24, 2007
Fans 645,949
Profile Views 8,340,571

关于

阅读全文

语言
English,Mandarin
位置(城市,国家)以英文标示
Shanghai, China
性别
Male
加入的时间
March 24, 2007

李连杰的社交媒体